vineri, 8 august 2008

--- Razboi---- RUSIA ATACA GEORGIA!!!

    IN URMA CU 30 min ora actuala : 3:40                 08.08.2008

RĂZBOI ÎN CAUCAZ: Rusia a atacat Georgia  

  

TBILISI / 15:29, 8.08.2008

Ministerul de Interne de la Tbilisi a declarat vineri că
avioane ruse bombardează teritoriul georgian.Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a declarat într-o intervenţie televizată, că ţara sa trebuie să facă faţă unei "intervenţii militare de mare anvergură", anunţând totodată "mobilizarea generală" a armatei.

"Trei avioane Suhoi-24 ruseşti au pătruns în spaţiul aerian georgian vineri. Unul dintre ele a lansat două bombe în apropierea unei secţii de poliţie din Kareli"
Vladimir Putin a avertizat că acţiunile "agresive" ale Georgiei vor genera "un răspuns" al Rusiei"
Conducerea Georgiei a recurs la acţiuni foarte agresive în Osetia de Sud, de fapt a declanşat un război utilizând armament greu şi artilerie", a declarat Putin, aflat la Beijing.

"S-au înregistrat victime, printre care şi militari ruşi din trupele de menţinere a păcii", a adăugat el în cursul unei întâlniri cu preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev. "Acest lucru este foarte trist şi va determina un răspuns", a avertizat el, fără a oferi detalii.

La puţin timp după acţiunile militare georgiene în
Osetia de Sud, Rusia a atacat Georgia. Ministerul de interne de la Tbilisi a anunţat că trei avioane militare ruseşti au lansat bombe pe teritoriul georgian. Un reprezentant al Moscovei în regiunea separatistă Osetia de Sud a declarat că un atac rus este "necesar pentru a opri agresorul georgian" şi pentru a pune capăt războiul din regiunea separatistă din Caucaz. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a convocat Consiliul de Securitate.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat stare de mobilizarea generală şi a
cerut Rusiei "să oprească bombardamentele". Într-o intervenţie la televiziunea georgiană, liderul de la Tbilisi a anunţat că o mare parte din Osetia de Sud a fost "eliberată". 

Reacţia lui Saakaşvili vine la numai câteva minute după ce presa gruzină a anunţat că
patru avioane ruseşti au atacat oraşul georgian Gori

Rusia acuză SUA de implicare

Şeful Comisiei de Securitate a Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev, a acuzat Statele Unite de implicare în conflictul din Osetia de Sud.

"Georgia nu ar fi putut să facă nimic fără susţinerea Statelor Unite", a declarat Vasiliev într-o conferinţă de presă preluată de RIA Novosti. 

Oficialul rus este de părere că acţiunea militară a Georgiei a fost premeditată cu meticulozitate de liderul gruzin Mihail Saakaşvili. Vasiliev a declarat că, în ultimi ani, preşedintele gruzin a crescut treptat bugetul militar al ţării. 


UE condamnă conflictul


Uniunea Europeană, prin vocea unui diplomat, s-a declarat "profund îngrijorată de evoluţia dramatică" a conflictului dintre Rusia şi Georgia şi a cerut "încetarea imediată a violenţelor". 

"Invităm părţile implicate în conflict să evite violenţele şi să scadă nivelul tensiunii în zonă", a fost poziţia preşedinţiei franceze a UE. 

Rusia dezminte intervenţia aeriană

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe rus a declarat că forţele aeriene ruse nu au atacat Georgia, aşa cum anunţaseră autorităţile de la Tbilisi.

Comandantul forţelor de pace ruse din Osetia de Sud a anunţat că trupele pe care le conduce au fost atacate cu proiectile şi rachete. Potrivit comandantului rus, mai mulţi soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa. 

Abhazia şi Osetia de Nord se implică

Georgia a avertizat regiunea separatistă Abhazia să nu intervină în conflictul cu Osetia de Sud. 

"Sperăm că separatiştii din Abhazia nu vor face demersuri care să complice situaţia", a declarat ministrul georgian pentru Reintegrare, Temur Iakobaşvili, citat de agenţia rusă Interfax. 

Liderului separatist abhaz Serghei Bagapş a anunţat că 1.000 de voluntari din regiunea sa se îndreaptă spre Osetia de Sud pentru a lupta împotriva Georgiei. 

Mai mult, provincia rusă Osetia de Nord şi-a anunţat şi ea sprijinul pentru vecinii de la sud. Taimuraz Mamsurov, liderul provinciei, a declarat că "sute de voluntari din Osetia de Nord sunt pe drumul spre Osetia de Sud. Nu îi putem opri sau împiedica să se plece". 

Ca şi Osetia de Sud, Abhazia este o provincie autonomă din Georgia. Abhazii şi-au proclamat independenţă încă din 1992, dar aceasta nu a fost recunoscută pe plan internaţional.

Flota rusă din Marea Neagră este gata de intervenţie

Peste 1.600 de persoane din Osetia de Sud, dintre care circa 1000 de copii, s-au refugiat în Osetia de Nord, anunţă cotidianul rus "Gazeta", citat de AP. 

Flota rusă din Marea Neagră a anunţat că, deşi nu a primit niciun ordin de intervenţie, este pregătită să asigure securitatea ţării şi să ofere ajutor refugiaţilor oseţi. 

Georgia a atacat Osetia de Sud

Georgia a lansat azi-noapte o ofensivă militară de amploare împotriva regiunii separatiste Osetia de sud, informează Reuters.

Agenţiile de presă ruse au anunţat că armata georgiană a început asaltul asupra capitalei regionale Ţinvali, iar reprezentantul Osetiei de Sud la Moscova,
Dmitri Medoev, a spus că atacul a făcut "morţi şi mulţi răniţi". Un post de televiziune din Rusia a anunţat, prin intermediul unui corespondent, că cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa în timpul unui bombardament georgian.

Şeful forţelor georgiene de menţinere a păcii în Osetia de Sud, generalul Mamuka Kuraşvili, a declarat pentru postul georgian de televiziune Rustavi 2 că
"guvernul georgian a decis să reinstaureze ordinea constituţională în zona de conflict".

Liderul separatiştilor din Osetia de Sud, Eduard Kokoity, a spus că asaltul armatei georgiene asupra oraşului a fost respins. "Rezistăm cu bine, iar georgienii nu au avansat nici măcar un pas", a declarat el pentru Interfax, adăugând că nu va cere ajutor din Rusia, principalul susţinător al separatiştilor. Sute de voluntari din Rusia şi Abhazia, celalată regiune separatistă a Georgiei, se îndreaptă spre zona de conflict.

De cealaltă parte
, ministrul reintegrării georgian, Temur Iakobaşvili, a anunţat că oraşul Ţinvali este înconjurat de trupele georgiene."Câţiva militari ruşi din cadrul forţelor de menţinere a păcii au fost ucişi în timpul bombardamentului georgian", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor ruse. "Unele obuze au lovit direct cazarme din Ţhinvali", a adăugat el."În centrul oraşului luptele sunt crâncene", a declarat prin telefon Marat Kulahmetov care se află în Ţhinvali, citat de Interfax.Georgia "se pregăteşte să deschidă un coridor pentru femei, copii şi cetăţeni paşnici care vor să părăsească Ţhinvali", a declarat primarul capitalei Tbilisi, Gigi Ugulava, citat de televiziunea georgiană de stat.Circa 20 de tancuri şi mai multe zeci de camioane care transportă material militar merg pe un drum montan care duce spre tunelul Roki, ce permite intrarea în Osetia de Sud.Aproximativ 30 de autocare aşteptau de asemenea "voluntari" la ieşirea din Vladikavkaz, pentru a-i transporta zpre zona de luptă.

Preşedintele georgian Mikheil Saakaşvili anunţase ieri un armistiţiu unilateral după o săptămână de confruntări violente soldate cu moartea a aproape 20 de persoane. Totuşi, la câteva ore după declararea armistiţiului, autorităţile georgiene au lansat o operaţiune militară de anvergură drept răspuns la bombardamentele efectuate de separatişti asupra câtorva sate din Georgia.

Rusia a condamnat ofensiva şi a cerut organizarea unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, un comunicat al Ministerului de Externe rus a anunţat că Rusia îşi va continua eforturile pentru oprirea violenţelor din Osetia de Sud şi a făcut apel la o intervenţie din partea comunităţii internaţionale.

Separatiştii, sprijiniţi de ruşi

Osetia de Sud este o regiune autonomă georgiană cu 70.000 de locuitori
. Neoficial, independenţa regiunii este sprijinită de Rusia, presa internaţională speculând că intenţia Moscovei este unirea Osetiei de Sud cu cea de Nord. Osetia de Nord este o republică autonomă din cadrul Rusiei. 

Cu roşu, regiunea separatistă Osetia de Sud

Putin şi Bush, la Beijing

În urmă cu puţin timp, la Beijing s-au întîlnit, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, George W. Bush şi Vladimir Putin. Înainte ca violenţele din Caucaz să se transforme într-un adevărat război,
fostul lider al Rusiei îşi exprimase părerea că "eventualele acţiuni ale Georgiei nu vor rămîne fără răspuns". Georgia, stat suveran şi independent, este sprijinit de SUA. Potrivit surselor, cei doi nu au discutat despre situaţia din Caucaz.

Niciun comentariu: